CAUTA JOB-URI :
  

angajatori candidati testare


Compania dvs aici:

optiuni
 
Telefon:
      0730362901
E-mail:
      office@oferte-jobs.ro
Web:
      www.oferte-jobs.ro

 

DE CE TESTARE PSIHOLOGICA ?

 

           Deciziile de resurse umane sunt de cele mai multe ori predictii despre performanta viitoare a unei persoane. Cu alte cuvinte, din doi candidati la angajare va fi selectat acela de la care se asteapta pe viitor o performanta mai buna; din doi angajati va fi trimis la training un angajat de la care se asteapta o performanta mai buna etc.


           Predictiile referitoare la performanta viitoare a candidatilor/angajatilor ar trebui sa se bazeze insa pe informatii complete si corecte: daca un angajator doreste sa angajeze un om de vanzari pentru ca este cel mai inalt dintre candidati, ar trebui sa se bazeze pe date verificate care sa confirme ca oamenii de vanzari mai inalti obtin rezultate mai bune in vanzari decat cei scunzi. Evident, intr-un astfel de acest caz este de preferat sa se tina cont de alt predictor, de exemplu de capacitatea de persuasiune a candidatului.


           Performanta unui candidat/angajat si intregul lui comportament la locul de munca intra sub incidenta psihologiei industrial-organizationale, adica a acelei ramuri a stiintelor comportamentale care descrie, explica si previzioneaza modificarea comportamentului in situatii de munca. Variabilele care influenteaza aceasta performanta – si care de aceea pot fi atrase in decizia de resurse umane – sunt de cele mai multe ori variabile psihologice, care pot fi masurate cu relativa usurinta de testele psihologice.

 

           Testul psihologic este un ajutor in decizie – niciodata testul psihologic nu a luat decizia in locul decidentului - insa pentru profesionistul de resurse umane sau pentru managerul ocupat, care doreste sa ajunga rapid la cea mai buna decizie, rezultatele testului psihologic constituie intotdeauna o informatie binevenita si de neinlocuit prin alte mijloace. Testarea psihologica ajuta nu doar la decizia de angajare in sine, ci de asemenea face posibila incadrarea in cea mai indicata pozitie, intocmirea unui plan de cariera, cunoasterea plusurilor si a punctelor forte care pot fi dezvoltate pe viitor, facilitand astfel si utilizarea respectivului angajat in alte arii sau implicarea lui in programe de formare.

 

           Pentru candidati/angajati utilizarea unui test psihologic este de asemenea un avantaj major. A dispune de un test psihologic complet si valid poate asigura candidatul/angajatul ca procesul de selectie se desfasoara cu obiectivitate si transparenta, ca nu se vor cere de la el lucruri pe care inca nu le poate face si ca va fi incadrat in consonanta cu aptitudinile, deprinderile si cunostintele sale.

 

           Rezultatele obtinute la un test psihologic pot constitui o baza pentru interactiunea viitoare intre angajat si angajator, in sensul negocierii unui plan de formare profesionala, de dezvoltare profesionala sau de cariera.

 

           De asemenea, rezultatele testului psihologic ar putea sa ii constientizeze candidatului/angajatului arii de performanta si puncte puternice despre care nu avea stiinta in legatura cu propria persoana si pe care, devenind constient de ele, le va lua in considerare atunci cand va negocia pentru un loc de munca, un plan de cariera sau o marire de salariu.

 

 

PREZENTAREA REZULTATELOR TESTULUI

 

           Testarea si evaluarea candidatilor sau a angajatilor dumneavoastra se face dupa criterii combinate, dupa cele mai importante 7 dimensiuni care evidentiaza calitatile candidatilor/angajatilor pe linia psihologiei industrial-organizationale.
Evaluarea oferita prin acest test se concentreaza asupra unui numar de sapte dimensiuni. Prima este constituita din inteligenta, adica aptitudinea cognitiva generala, care este o capacitate generala adaptativa. Celelalte 6 dimensiuni sunt dimensiuni de personalitate, atent selectate de un grup de psihologi experti, in conformitate cu cele mai recente cercetari din domeniul psihologiei muncii si organizationale.


           In raport vor fi prezentate scorurile standardizate obtinute de persoana evaluata la fiecare din aceste sapte dimensiuni. Suplimentar vor fi prezentate si vizualizari grafice ale acestor scoruri, precum si descrieri verbale ale semnificatiilor acestor scoruri.
Atragem atentia asupra faptului ca aceste descrieri verbale sunt orientative si ca, desi sunt valide pentru cea mai mare parte a indivizilor, in anumite configuratii de personalitate sau aptitudinale, ele ar putea sa sufere unele mici modificari sau accente deosebite.


           Rezultatele testarii vor fi disponibile persoanei care a efectuat testul/angajatorului sub forma unui raport de-sine-statator, care poate fi cu destul de multa usurinta inteles si de persoane nespecializate in utilizarea testelor psihologice.
In cazul in care apar dificultati, pentru o intelegere corecta a testului, precum si pentru clarificarea eventualelor intrebari care ar putea sa apara, cititorul acestui raport ar trebui sa se orienteze catre un profesionist specializat.

 

           Raportul ajuta la o mai buna intelegere a caracteristicilor aptitudinale si de personalitate ale persoanei evaluate si, de vreme ce aptitudinile si personalitatea sunt cei mai buni predictori ai comportamentului la locul de munca, acest raport ajuta la predictia anumitor aspecte ce tin de performanta profesionala a persoanei evaluate.


           Prin intermediul raportului, angajatorul obtine o imagine de ansamblu asupra personalitatii candidatilor/angajatilor, cu punctele forte si punctele slabe, avand posibilitatea de a  construi o imagine a aptitudinilor si atributelor individuale care sa precizeze cum vor evolua performantele individuale intr-un mediu de lucru sau pe un anumit post. De asemenea, avand asigurata o selectie specializata de personal, angajatorul va reduce subiectivitatea in procesul de decizie si va putea minimiza sau chiar elimina costurile datorate unei recrutari fara success sau unor interviuri multiple.

 

           Pentru candidat, a avea la dispozitie/a putea pune la dispozitia unui potential angajator o testare psihologica valida poate constitui un punct forte in selectionarea sa pentru un anumit loc de munca, dintr-un numar foarte mare de aplicanti, precum si o sansa mai mare de a fi angajat, deoarece selectia se va face in functie de masura in care angajatorul il considera potrivit acelui loc de munca.

 Compania dvs aici: